top of page

ENERGI: Optimera framtidens bostäder

DEBATT: I vinter möts Sveriges och Europas hushåll av rekordhöga elräkningar och en energikris vi inte sett sedan 70-talet. Energikrisen och de skenande elpriserna är kanske den mest akuta uppgiften för nästa regering att hantera, men det är även bostadsutvecklarnas uppgift att ta ansvar för ökad energioptimering i framtidens bostäder.


På bild: Kerstin Lindqvist Toms, Compare-IT / OurLiving

En rejäl omställning för sveriges hushåll Hushåll med rörliga elavtal har inte behövt lägga väldigt mycket fokus på marknadens prisbestämning – förrän nu. Nu när elkostnaden är betydligt högre under vissa timmar på dygnet är många hushåll tvungna att anpassa och schemalägga sin elproduktion för att elräkningen inte ska dra iväg till orimliga nivåer. Medvetenheten kring energiproduktion och energianvändningen har ökat i takt med kostnaden för förbrukningen, och många hushåll ställer krav på att få mer information om den faktiska el- och energianvändningen. Kerstin Lindqvist Toms, som arbetat med Compare-ITs smarta funktioner sen 2016, kommenterar:

”När medvetenheten kring energianvändning ökar i hushållen ställs det högre krav på Sveriges bostadsutvecklare att bygga in funktionaliteten i ett tidigare stadie. Framtidens bostäder behöver förses med fler digitala lösningar för full kontroll på hushållets energianvändning. ”

Energioptimera med smarta funktioner Att hushållsprodukter står och drar energi utan att de används är både onödigt och kostsamt. Ett enkelt sätt att spara på hushållets energiproduktion är att stänga av bostadens el- och vattenförsörjning under de timmar på dygnet som ingen är hemma.

Den här smarta funktionen erbjuder Compare-IT / OurLiving, och den har visat sig vara en av de mest uppskattade lösningarna hos användarna. Med ett knapptryck kan man enkelt styra och stänga av hushållets el- och vattentillförsel via en fysisk knapp i hallen eller genom mobil-appen, där man även kan styra bostadens belysning och annat. Detta är en fantastik möjlighet att dra ner på både energianvändning och elkostnader i framtida hushåll. Kerstin Lindkvist Toms instämmer:

”Att kunna stänga av el- och vattenproduktionen i bostaden när man inte är hemma borde vara en självklarhet för framtidens bostäder. Funktionen är otroligt uppskattad bland användarna – mest på grund av trygghetsfaktorn och kostnadsbesparingen, men även på grund av hållbarhetstänket.

Dags att göra skillnad Generationer före oss har byggt upp el- och energiinfrakturen så att vi under decennier har fått tillgång till relativt billig el och energi till våra hushåll. Nu när energikrisen är här måste vi ta ansvar och lösa framtidens energiförsörjning på ett hållbart och effektivt sätt. I byggbranschen är man van vid att processer och beslut tar tid, men nu när det är två lågor som brinner – klimatkrisen och energikrisen – är det verkligen dags för omställning och digitalisering av branschen!

Comentarios


bottom of page