top of page

Komma igång

Om du köpt en ny bostad från en bostadsutvecklare eller hyr från en hyresvärd som är partner med OurLiving, får du redan från början din digitala boendeinformation, dvs all information om din bostad och ev medlemsinformation i ditt OurLiving-konto. Då är det bara att logga in i appen och ta del av informationen.


Om du har en befintlig bostad hjälper appens enkla guide dig att komma igång: Tryck på pluss-tecknet i övre, högra hörnet av hemskärmen för att lägga till en bostad. Ange typ av bostad och hur många sovrum din bostad har så skapar OurLiving ett förslag på ditt boende med utrymmen och inventarier som du lätt kan ändra i och göra till ditt eget hem. När bostaden är skapad tryck på Spara längst upp till höger och sedan OK i dialogrutan som visas.Hemskärmen

OurLiving
Kom igång med OurLiving-appen

Bostaden finns som ett runt ”titthål” på hemskärmen och du når bostaden genom att trycka på bilden.

Nedanför kan du ha ett antal sk ”Banners” som du kan trycka på för att komma vidare till din bostadsrättsförening, bostadsleverantör eller information från OurLivings samarbetspartners. Se vidare under funktionsbeskrivningen för Medlemsinfo.


Längst på sidan finns en navigationsmeny som alltid finns tillgänglig. Första symbolen är [Hem]-knappen. Genom att trycka (en eller två gånger) på [Hem]-knappen når du alltid Hemskärmen. Ett tryck på [Hem]-knappen visar senaste vyn för din bostad (om du t.ex. tittat på köket), två tryck går till hemskärmen.


Kontakter: Samlar alla kontakter som har med boendet att göra, t ex elektrikern, målaren eller mäklaren. Har du flera bostäder kopplas kontaktlistan till respektive bostad.


Att-göra: Här läggs alla aktiviteter upp som har med ditt boende att göra, t ex underhåll och saker som behöver ordnas. Med smarta påminnelser i mobilen ('push-notiser') får du full koll!


Meny: I menyn hanterar du enkelt ditt konto. Förutom att du kan hantera dina bostäder och uppdatera ditt lösenord så är det här du hittar vår support.Navigering


Bilder och symboler är knappar som går att trycka på för att komma till en annan vy i appen. Likaså är gröna texter länkar som går att trycka på, t.ex. Lägg till och Ändra.


Exempel:


OurLiving hjälper dig!


Hantering av bilder


Du väljer själv vad du vill börja med att lägga till eller ändra, men eftersom alla bilder från början är neutrala så är ett bra tips att göra appen mer personlig genom att lägga in foton ('profilbilder') på just din bostad, från varje rum och inventarie. Då får du en riktigt bra start och med din mobilkamera är du igång på mindre än en minut!


För att lägga till en bild - gör så här:

 • Tryck på Ändra

 • Tryck mitt på profilbilden

 • Du får då en meny med val för att ta bild, välja från mobilens kamerarulle eller från fil.

 • Välj bild och tryck Spara uppe till höger

 • Du kan lägga till flera bilder om du vill och kan sedan bläddra mellan bilderna med 'swipe' eller pilarna i bildens ytterkanter


För att ta bort en bild - gör så här:

 • Tryck på Ändra

 • Har du flera bilder så kan du bläddra fram till den bild du ska ta bort

 • Tryck på kryss-symbolen i nederkant på profilbilden

 • Bekräfta att du vill ta bort bildenMin bostad


OurLiving din digitala bopärm
OurLiving din digitala bopärm

I bostadsvyn visas alla din utrymmen.


Du kan enkelt lägga till utrymmen genom att trycka på Lägg till.


Tryck Ändra för att byta namn på bostaden eller lägga till/ta bort profilbilder. I Ändra-läget kan du också ta bort ett utrymme (med kryss-symbolen).


Översiktsvyn för bostaden innehåller även knappar för Allmänt, Dokument och Underhåll samt knappar till de olika utrymmena.Allmänt: Här hanterar du allmän information om bostaden, information om själva byggnaden och byggnadskonstruktionen, t ex fönsterrutor och typ av innertak, samt säkerhet och teknik.


Dokument: Alla viktiga digitala dokument som avtal, kvitton och ritningar kan du hantera i dokumentstrukturen. Du väljer själv om du vill ladda upp dokumentet som t ex pdf eller om du vill fotografera av det.


Underhåll: I OurLiving finns ett färdigt underhållsbibliotek med en rad färdiga underhållsförslag, t ex byte av filter eller service av värmepumpen. Leta i biblioteket och lägg direkt till aktiviteten i din egen att-göra-lista. I Underhåll för Min bostad finns alla underhållsförslag. (I Underhåll för en inventarie eller byggnadsdel är urvalet filtrerat på typ eller funktion.)Utrymmen


Välj det utrymme du vill titta på/ändra genom att trycka på utrymmet i bostadsvyn.


OurLiving Inventarier & Material

I utrymmesvyn visas profilbild(er) för utrymmet samt eventuella Inventarier och Material som finns.


Du kan enkelt lägga till fler inventarier eller material genom att trycka på Lägg till.


Tryck Ändra för att byta namn på utrymmet, ange utrymmets dimensioner (LxB eller kvm) eller lägga till/ta bort profilbilder.

I Ändra-läget kan du också ta bort en inventarie (med kryss-symbolen).

Inventarier och Material


Välj den inventarie eller det material du vill titta på/ändra genom att trycka på knappen i utrymmesvyn.


I inventarievyn visas profilbild(er) för inventarien samt eventuell typskylt, kvitto och annan information som finns. OBS! Endast informationsfält som innehåller något visas, dvs om du trycker Ändra för att byta namn på inventarien, lägga till/ta bort profilbilder eller anger mer information i informationsfälten så visas också mer.


Varför inte lägga in ett foto på färgburken så har du färgkoden på väggfärgen tillgänglig när det behöver målas om?


Du kan sätta en inventarie som Privat (dvs är inte fast inventarie i bostaden) vilket visas under Utrymmet som en grön personsymbol.

Under Dokument kan du t.ex. lägga in pdf-dokument. Tänk att alltid ha bruksanvisningen tillgänglig när den behövs.


Kvitto, garantitid och ett foto på typskylten är perfekt att ha till hands om t.ex. diskmaskinen går sönder och du behöver ringa en servicetekniker. Hen kommer naturligtvis att fråga efter modellbeteckning och serienummer.


Du kan också välja att få en påminnelse 1 månad innan garantitiden går ut.


Har du en inventarie som du vill ändra placering på dvs flytta till ett annat utrymme eller bostad, är det bara att ändra Tillhörighet och Utrymme och spara i Ändra-läget.


I Underhåll för en inventarie är urvalet av underhållsförslag filtrerat på inventariens 'funktion'. Det är därför viktigt att ange en relevant funktion, t.ex. 'köksfläkt' för att underhållsförslaget 'Rengör köksfläkt' ska visas. Ett Namn måste anges för inventarien men är fältet tomt så får man funktionsnamnet som standard-Namn.Knappen Allmänt


Under symbolknappen [Allmänt] visas Information om bostaden, Byggnadsdelar samt Säkerhet och Teknik. Lägg till/ändra/ta bort information om du vill.


Under avdelningen Säkerhet och Teknik kan du lägga in all information som är bra att ha tillhands, t.ex.:

 • - Du vet att du ska testa brandvarnarna regelbundet, men vilken batterityp är det om de behöver bytas?

 • - Hur många husnycklar är det nu vi har och vem har dem?

 • - Vilket är lösenordet till det trådlösa nätverket?Knappen Dokument


Under symbolknappen [Dokument] visas dokument grupperade i olika fasta kategorier. Vissa kategorier har även underkategorier. Du kan enkelt flytta ett dokument genom att trycka Ändra, välja en annan kategori och spara.


Du kan lägga till dokument i olika format - pdf, word, excel och bilder. Tryck på dokumentet så visas det i din mobil.

Som standard blir dokumentets namn samma som filnamnet, men det kan du ändra innan du sparar.Kontakter


Från navigationsknappen [Kontakter] når du kontaktlistan. Denna kan sorteras i bokstavsordning (A-Ö) eller per bostad (om du har flera bostäder i OurLiving). Tryck bara på sorteringsknapparna och tryck på en kontaktrad för att visa telefonnummer och annan information.

Comments


bottom of page